Stambyte på Dramaten i Stockholm

En dramatisk teater i en annan del av Sverige, närmare bestämt i Stockholm, har nyligen öppnat sin stora scen igen, efter att byggnaden genomgått ett stambyte. 

Att genomföra ett stambyte i Stockholm är alltid en omfattande åtgärd, och när det rör sig om en gammal byggnad blir det hela ännu mer komplicerat. Kungliga Dramatiska Teatern, vilket är det officiella namnet, grundades redan 1788, och har huserat i sina nuvarande lokaler, ritade av Fredrik Liljekvist, sedan 1908. 

I maj 2019 startade arbetet med stambytet, som utfördes av Serneke. I uppdraget ingick att:

  • stamrenovera avloppsledningar 
  • byta ut kall- och varmvattenledningar  
  • bygga om samtliga våtrum, lägga nya terrazzogolv och utföra ny dekorationsmålning 
  • renovera artistlogerna 
  • komplettera ventilationen 
Stambyte Dramaten Stockholm

Stammar från 1908

Stammarna i Dramatens stora teaterhus vid Nybroplan var lika gamla som själva huset, alltså från 1908. Det var därmed hög tid att byta ut dem, och det var inte heller möjligt att göra en relining. På samma sätt som många privatpersoner väljer att renovera badrummet i samband med ett stambyte valde Statens Fastighetsverk, som äger byggnaden, att utöka antalet toaletter och bygga fler tillgänglighetsanpassade toaletter.

I samband med stambytet utfördes också renoveringar av Stora scenen, där bl.a. övermaskineriet byttes ut. Läs mer om detta i den här artikeln. Originalridån, som precis som stammarna är från 1908, har renoverats av fem textilkonservatorer.

Under den tid som arbetet pågått har scenerna i huset vid Nybroplan, alltså Stora Scenen, Målarsalen, Tornrummet och Lejonkulan, varit stängda. På Lilla Scenen och Elverket, som är belägna i andra byggnader, har verksamheten fortgått som vanligt, skriver Dramaten på sin sajt. 

Nyöppning i januari

Byggnaden vid Nybroplan, som ofta kallas Thaliahuset, slog upp portarna 9 januari i år. Den första föreställningen under den nyrenoverade ridån var Peer Gynt av Henrik Ibsen. Vill du veta vad som spelades på de andra scenerna i huset, klicka här.