Teater i Norrköping

Teaterbranden i Norrköping

Ingen som intresserar sig för de svenska teatrarna kan ha undgått att höra om branden på Östgötateatern i Norrköping, som bröt ut i augusti 2019. Hur ser läget ut nu, nästan nio månader senare? Det är vad den här texten handlar om. 

Torsdagen 29 augusti 2019 bröt en brand ut på den anrika stora teatern i Norrköping, en byggnad uppförd 1909, och klassad som byggnadsminne 1990. Orsaken till branden var ett blixtnedslag, men det som framför allt skadades var repetitionslokalerna, kostymförrådet och trapphuset, skriver Östgötateatern på sin webbplats.

Att kostymförrådet skadades är naturligtvis allvarligt, men det mesta när det kommer till kostymer och rekvisita förvaras på annat håll. Den stora scenen bör kunna tas i bruk ganska snart, men även trapphuset är ju en viktig del av en teater. Det är i entrén och trapphuset besökare får sitt första intryck av teatern, och helst ska de ge en stämning besökaren bär med sig in i salongen. Därför kommer det vara nödvändigt att renovera trapphuset innan teatern kan öppna som vanligt igen. Andra åtgärder som måste till är röksanering, fuktmätning och genomgång av elektronik, annan teknik och ventilation. 

Kraftigt åskoväder

Åskovädret som orsakade branden var lite kraftigare än vad östgötarna är vana vid. Under en period på två timmar skedde mellan 600 och 700 blixtnedslag, säger meteorologen Ibrahim Al-Mausawe på SMHI. Ett flertal hushåll blev strömlösa, inte bara i Norrköping, utan även i Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg. Totalt drabbades 40 000 hushåll av strömavbrott i Östergötland, men även i Småland blev många av med strömmen. Elen var dock tillbaka hos de allra flesta vid middagstid på dagen. 

Det var inte bara i teatern som det brann. Totalt fick räddningstjänsten i Östergötlands län åka på ungefär 50 larm, bl.a. strömavbrott i villor, bränder i skogen, med mera. Ett befäl vid räddningstjänsten säger att natten var en av de värsta de upplevt i länet.