Var bor skådespelarna?

Var bor svenska skådespelare? Precis som när det gäller mycket annat är de koncentrerade till Stockholm, inte minst till innerstaden. Även de som bor på andra håll har ofta en lägenhet i huvudstaden. Men det finns naturligtvis undantag.

Malmö är en rik kulturstad, och visst bor det många kulturpersonligheter här. Däribland skådespelare, och inte minst komiker. Det bor också många kulturpersonligheter på Österlen och Bjärehalvön, framför allt sommartid. 

Men den sorgliga (?) sanningen är att rikets tredje stad, trots sin närhet till Köpenhamn och kontinenten, inte kan mäta sig med huvudstaden när det kommer till antalet skådespelare per kvadratkilometer. Många kanske tror att det framför allt är på Södermalm som skådisarna bor, men faktum är att det snarare är de norra delarna av innerstaden, som Vasastan och Östermalm, där man hittar dem. Med andra ord de områden som beskrivs här: http://oscarsmakleri.se/till-salu/vara-omraden/. Där har skådespelarna nära till såväl Dramaten som Stadsteatern. 

En skådespelare som är tillräckligt känd kan vilja ha en viss diskretion vid sitt lägenhetsköp, och inte behöva springa på en massa visningar. Därför finns det mäklare, som Oscars, som har ett köpregister där de kan matcha köpare och säljare. Det uppskattas av vissa skådespelare, och också av många i näringslivet.

Vasastan i Stockholm

Fyra skådespelare och deras boningar

Så hur – och var – bor svenska skådespelare? En, som faktiskt helst skulle bo i Malmö, är Allan Svensson. Han har en lägenhet i Malmö, där han tillbringar så mycket tid som möjligt. På grund av sitt arbete har han dock även en lägenhet i Stockholms innerstad. 

En skådespelare som bor just på Östermalm är Birgitta Andersson, känd från bl.a. Teskedsgumman, flera av Hasse & Tages revyer, och filmerna om Jönssonsligan. Ett reportage från hennes hem finns här.  

I den nya Jönssonligan-filmen medverkar Alexander Karim, som även han bor i Stockholms innerstad. Läs mer om hans lägenhet på Kungsholmen i det här reportaget.

Sedan finns det naturligtvis undantag. Ett av dessa är Sven Wollter. Han har förvisso bott i Stockholm, men även i Norrköping och Gävle, förutom barndomsstaden Göteborg. Och nu bor han i Luleå.